Wel of niet creatine gebruiken bij sporten?

Iedereen die enige tijd actief bezig is met sporten en dan voornamelijk in de sportschool heeft weleens gehoord over creatine. Veelal zijn het de grote spierbundels bij de gewichten die praten over hoe geweldig creatine werkt of juist ontkennen het te gebruiken. Alleen wat is creatine nu precies? En wanneer is het verstandig dit te gebruiken?

Wat is creatine?

Iedereen gebruikt in principe creatine, ook al gebruik jij dit wellicht niet als supplement. Ons lichaam maakt namelijk per dag gemiddeld 1 gram creatine aan. Deze creatine wordt voornamelijk aangemaakt in de nieren, maar ook in je lever en alvleesklier. De creatine wordt gevormd de drie aminozuren arginine, glycine en methionine. Naast de creatine die wij zelf aanmaken consumeren wij het ook nog eens. Deze creatine zit veelal in vleesproducten, maar ook in vis. Daarnaast kan je creatine ook als supplement gebruiken. Creatine is dan ook geen steroïde, maar een natuurlijk product en daarom over het algemeen een veilig product om als suppletie te gebruiken.

Hoe werkt creatine?

Tijdens het sporten hebben de spieren energie nodig om een bepaalde inspanning/beweging te kunnen volbrengen en dit vol te houden. De stof ATP is nodig voor deze inspanningen en wanneer dit op begint te raken moet deze spoedig worden aangevuld voor een volgende inspanning. Hoe snel dit gaat hangt af van de rust die je hebt tussen de opvolgende inspannings momenten en jouw persoonlijke creatinefosfaat voorraad in het lichaam. De persoonlijke creatinefosfaat voorraad aanwezig in het lichaam is per persoon verschillend. Creatine zorgt ervoor dat de hoeveelheid ATP groter wordt en dat deze ook weer sneller wordt aangevuld. Door de hoeveelheid creatinefosfaat in het lichaam te verhogen is het dus mogelijk om een explosieve beweging langer vol te houden. Vandaar dat veel sporters die explosieve kracht gebruiken baat hebben bij creatine om de beweging net langer vol te kunnen houden of om net even een paar kilo meer te kunnen liften.

De voornaamste voordelen/effecten die creatine met zich mee brengt:

  • Meer vetvrije massa
  • Meer kracht
  • Langer volhouden van explosieve bewegingen
  • Meer zichtbare volume in de spieren

Je kan door creatine langer en intensiever trainen waardoor er juist meer calorieën worden verbrand. Hoe groter je spieren des te meer energie hebben deze nodig om goed te functioneren. Om deze energie te verkrijgen moet de stofwisseling omhoog die weer voor gewichtsverlies kan zorgen.

Het blijft zo dat creatine geen wondermiddel is waarvan je enorme spieren krijgt. Om echt te genieten van de voordelen zal je intensiever moeten gaan trainen en met meer gewichten. Wel kan creatine een prima aanvulling zijn op jouw routine.