Barbecue Bacon Ribs: dé hit van 2019!

Spareribs staan haast bij elke (niet vegetarische) man hoog op de lijst met favoriete etenswaren. En terecht! Daarbij is zo’n beetje alles lekkerder met bacon, dus waarom deze twee toppers niet combineren? We presenteren je hierbij de overheerlijke ”Barbecue Bacon Ribs”.

Bereidingswijze Bacon Ribs op de barbecue

Eerst plaatsen we de spareribs in de smoker. Uiteraard niet voor je jouw favoriete dryrub hebt toegevoegd. Wacht totdat de smoker de spareribs heeft voorzien van een mooie bark. Daarna kunnen de spareribs met aluminiumfolie ingepakt worden en op de barbecue gelegd worden.

Na +/- een uur op de barbecue zul je zien en voelen dat wanneer je de folie optilt de spareribs licht doorbuigen. Dat is precies wat de bedoeling is! Als je spareribs gaat snijden wil je namelijk niet dat het vlees nog té gaar is, waardoor je het vlees van het bot moet duwen. Snij je te vroeg zit het namelijk nog te stevig aan het bot vast.

Bacon om de ribs

Haal nu de spareribs van de barbecue af en snij het vlees tussen de botten door. Doe dit zonder kracht te zetten. Gebruik een scherp mes en zet de ribbel altijd rechtop. Je zult zien dat het mes soepel een weg door het vlees zoekt. Om de losgesneden ribs kan nu de bacon gewikkeld worden. Bij grote(re) ribs kun je er zelfs voor kiezen om er twee plakken spek omheen te doen.

Bacon Ribs (nogmaals) terug op de barbecue

Na het inwikkelen van de ribs met bacon gaan de ribs terug op de barbecue. Leg de ribs, net zoals altijd bij barbecuen, iets van elkaar af. Op deze manier kan de warmte goed om iedere rib komen. Hierdoor geraken ze allemaal even snel gaar. Laat de bacon ribs nogmaals ongeveer een uur op de barbecue liggen. Gedurende dit uur zal het vlees (nog) malser worden. Daarbij zal het spek mooi bruin en knapperig worden. Dit uur kun je tevens handig gebruiken om de barbecue saus vast te maken. Deze saus zul je later gebruiken om de bacon ribs mee te lakken. Zie onderin dit artikel de ingrediënten voor een overheerlijke saus. Warm de saus rustig op en roer het regelmatig door, zodat het niet gaat koken. Een lekkere saus uit de koelkast is uiteraard ook een (makkelijkere) optie!

Bruin, mals en crispy

Het vlees is klaar wanneer het vlees enigszins los komt. Lak de ribs met de warme saus, zodat ze niet afkoelen. Doe dit met behulp van een kwast. Doe de barbecue weer dicht en laat de Bacon Ribs nog +/- 10 minuten liggen. De ribs kunnen nu geserveerd worden. Enjoy!

Ingrediënten Bacon Ribs

  • 2 spareribs
  • 48 plakken ontbijtspek
  • rub
  • arachideolie
  • Roomboter

Ingrediënten saus

  • 230 ML ketchup
  • 230 ML van je favoriete barbecue saus
  • 350 ML cola
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels basterd suiker
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 teen knoflook (fijn gesneden)
  • 1/4 theelepel tabasco