Union 55: Eerste rum-distilleerderij van NL

We kennen Union 55 van hun rum die uitstekend goed past in een Spice-Rum-Old-Fashioned — maar nu zet het merk zijn ‘revolutie’ voort. Initiator Ruben Maduro start zijn crowdfunding campagne voor Nederlands eerste rumdistilleerderij, Spirited Union Distillery. Het moet het hoofdkwartier van geïnfuseerde rum voorstellen.

Union 55 hoofdkantoor in Amsterdam

Het hoofdkwartier van geïnfuseerde rum zal neerstrijken in een pakhuis in Amsterdam. Tegen Missethoreca zegt Maduro: ‘We zijn pas net begonnen.’ Hij wil het imago van rum veranderen, weg van het stoffige tonnen-idee.’ Daarom begon hij met het maken met geïnfuseerde rum. ‘Rum ging over twee dingen: vaten of piraten’, aldus Ruben Maduro. Geïnspireerd door Michelin-chefs en internationale mixologists infuseert Maduro Barbados rum met zeezout en botanische kruiden.

Het proces van infuseren duurt 55 dagen, vandaar de merknaam. De beweegreden voor Maduro om dit te doen is: ‘Ik miste in rum die moderne craft die je wel veel bij gin ziet.’ Maduro was daarin niet de enige. Sinds de lancering is Union 55 te koop in 8 verschillende landen en werd de rum al meer dan 100.000 keer geschonken in meer dan 300 bars.

De nieuwe distilleerderij – die begin 2019 geopend is – moet deze groeiende vraag naar de geïnfuseerde rum verzadigen. De rum die daar wordt geproduceerd wordt ‘Een lichtere rum om te drinken, als alternatief voor een gin-tonic of juiste een zware om puur te nippen. Er kan nog zoveel meer. Maar alleen met de juiste uitvalsbasis. Nu kan de rebel pas echt gaan experimenteren.’

Spirited Union Distillery en de Union Experience openen samen

Samen met de Spirited Union Distillery opent ook de Union Experience, waar bezoekers de sterke drank kunnen volgen, ze in tastings de smaken van rum leren kennen, een eigen fles distilleren, of deelnemen een cocktailworkshops. Ook biedt de distilleerderij onderdak aan aspirant-distilleerders. ‘Ik begon op vrijdagavonden in een kleine distilleerderij. Op dezelfde manier wil ik andere startende merken ook een kans geven om hun spirit te ontwikkelen.’ En dat gebeurt duurzaam; de Spirited Union Distillery draait compleet op zonne-energie.

Om de financiering van de distilleerderij rond te krijgen moet zo’n 125.000 tot 250.000 euro opgehaald worden, tegen een rendement van 5 procent. Dat wil Maduro realiseren via crowdfunding.