Zo onderhandel je over een salarisverhoging

Je draait alweer even mee in het bedrijf, flexibel als je bent neem je de ene na de andere verantwoordelijkheid op je. Een dag ziek melden? Dat heb je nog nooit gedaan. Al met al een mooie optelsom, waardoor jij kunt concluderen dat het hoog tijd is voor een salarisverhoging. Natuurlijk ben je niet de eerste die daar ooit over is begonnen bij de baas, maar lang niet iedereen heeft het gekregen. Ben jij binnenkort van plan om te onderhandelen? We hebben een aantal tips op een rij gezet:

Alle taken helder op een rij

Natuurlijk: je hebt een contract voor een bepaalde functie, waar waarschijnlijk staat beschreven welke taken erbij dat pakket horen. Maar soms is er meer. Met een beetje ambitie en verantwoordelijkheidsgevoel op zak, is er een grote kans dat jij buiten je takenpakket nog wel een aantal andere zaakjes regelt. 

Voordat je dus een gesprek met de baas inplant, is het handig om voor jezelf helder op een rij te hebben wat jij nou eigenlijk allemaal doet. En daarmee dus: wat jij voor het bedrijf betekent. Zo kun je je takenpakket puntje voor puntje afvinken én laten zien dat je daarnaast dus nog veel meer doet.

Ken je waarden (zonder al te bescheiden te zijn)

Het is verstandig om van te voren research te doen. Hoeveel verdien je en hoeveel zou je meer kunnen gaan verdienen? Er zijn verschillende calculators om een salaris mee te berekenen. 

En daarmee heb je een extra stok achter de deur in het gesprek. Natuurlijk hangt er een vast salaris aan jouw functie, maar daarnaast moet jouw kennis en ervaring óók iets waard zijn. 

Stel doelen voor jezelf

Wanneer je bij de baas aanklopt voor een salarisverhoging, bestaat er een kans dat hij daar iets tegenover zet. Misschien vraagt hij je bijvoorbeeld om meer verantwoordelijkheden op je te nemen. Of met een nieuw initiatief voor het bedrijf te komen. 

Zie het als een elevator pitch en zorg dat je niet met je bek vol tanden zit. Je hebt natuurlijk allang een paar ideeën op zakwaarmee je meteen laat zien dat jij iedere extra cent waard bent. 

Ontwikkel jezelf

Een nieuw project opzetten binnen het bedrijf kan altijd. Maar kun je nog een nieuwe cursus of opleiding volgen om jezelf nóg waardevoller te maken? 

Dat kan echt alles zijn. Van het leren van een nieuwe taal, tot de nieuwste technieken binnen jouw business onder de knie krijgen. Kijk om je heen en probeer te zien wat er mist. Die leegte ga jij natuurlijk opvullen met nieuwe kennis. 

Weet je niet waar je het zoeken moet? Kijk het dan vooral af van de hoogvliegers op de werkvloer en check wat zij allemaal doen en laten om aan de top te komen. 

Denk op de lange termijn

Jouw eerste en meest concrete reden om salarisverhoging te vragen? Een nieuw horloge of een lange reis. Tuurlijk. Dat willen we allemaal wel. En toch is het verstandig om deze redenen achterwegen te laten tijdens het gesprek. 

Een op een met de baas ga je het namelijk hebben over de lange termijn. Je hebt namelijk een visie, voor het bedrijf en jouw rol daarin. Jouw baas kan het namelijk weinig schelen dat je al sinds je zestiende een vintage Rolex wilt. Progressie voor het bedrijf daarentegen, daar wil hij meer van weten. En voor betalen. 

Wees flexibel

Ach, daar is-ie weer. Het meest gebruikte woord in iedere sollicitatiebrief: flexibel. Zonder flexibel te zijn, kom je waarschijnlijk sowieso al nooit in de buurt van die gedroomde salarisverhoging. 

Wanneer je eindelijk dat punt bereikt hebt, zul je nog steeds flexibel moeten zijn. Tijdens de onderhandeling, bijvoorbeeld. Als je je baas al zo ver krijgt om na te denken over een salarisverhoging, dan is dat al een hele stap. En die stap wil je niet ruïneren door koppig te zijn en nóg meer te willen. Volgend jaar, vriendelijke vriend.

Kijk naar andere bedrijven

Nee, we bedoelen niet om ergens anders te solliciteren. Het is verstandig om research te doen naar het salaris dat andere bedrijven bieden, binnen dezelfde functie. Zo kun je jezelf ook voorbereiden. Dan is het niet zo’n enorme teleurstelling als de verhoging een stuk minder hoog is dan je misschien hoopte. Dan is-ie gewoon realistisch. 

En over deze research gesproken: als de baas absoluut niet wilt denken aan een salarisverhoging, dan ga je toch lekker naar de buren? Die betalen immers een stuk beter. Of had de baas toch nog wel wat budget? Oké, dan blijven we. Flexibel als we zijn.