Eiwitrijke pannenkoeken zijn het perfecte ontbijt (+ recepten)

Eiwitrijke pannenkoeken zijn het perfecte ontbijt (+ recepten) | MannenRubriek.NL

Voor sommigen is het ontbijt het belangrijkste maal van de dag; het kan zorgen voor een verzadigd gevoel, een gevoel dat je weerhoudt van een leeg pak koek op je bureau rond een uur of twee. Wanneer je bezig bent met het nastreven van een fit lijf, dan is de rol van voeding sowieso niet te onderschatten. Wat je krijgt wanneer beiden belangen worden gecombineerd? 

Precies, eiwitrijke pancakes. Pannenkoeken. Grote poffertjes, vlakke hemelplakken. Noem het hoe je het noemen wilt, beter dan dit wordt het niet. En onderstaande recepten zijn niet alleen geschikt voor een heerlijke Sunday brunch. No no mister, je kan de hele week je smaakpapillen (en je spieren!) verblijden.

Hier vier recepten van pannenkoekjes die net zo goed smaken als dat ze er uitzien. Wat behoorlijk knap is. Vind je pancakes nu echt bah, dan hebben we ook nog vijf heerlijke ontbijtrecepten van havermout.

1) Klassieke pancakes met chocola

Simpel, maar decadent. Het toegevoegde kaneel en ongezoete cacaopoeder zorgt voor een extra smaak waardoor je geen extra suiker hoeft toe te voegen. Yeahes!

Ingrediënten
  • 4 grote eieren
  • 2 bananen
  • 3/4 kop ouderwetse haver
  • Halve scoop chocolade eiwitpoeder
  • 2 eetlepels ongezoet cacaopoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
Instructies
  • Verwarm de grillplaat of koekenpan op middelhoog vuur of vet in met anti-aanbak spray.
  • Voeg eieren, bananen en haver toe aan de blender. Mix gedurende 15-30 seconden totdat haver wordt gemalen en bananen volledig gepureerd zijn.
  • Voeg proteïnepoeder, cacaopoeder en kaneel toe en meng opnieuw gedurende nog eens 30-45 seconden tot het zacht is.
  • Laat een kwart kopje (of half, ligt aan het kopje heren) op de voorverwarmde bakplaat vallen en bak tot er bellen beginnen te ontstaan en de randen beginnen te bakken. Draai en kook door, ongeveer 2 minuten.
  • Serveer onmiddellijk met verse aardbeien en weinig poedersuiker, indien gewenst.

2) Vijf ingrediënten pancakes

Pro-tip: mix de banaan in een snelle blender om de pannenkoeken extra luchtig te maken en kook vervolgens op lage of middelmatige temperatuur, zodat ze overal dezelfde textuur hebben.

Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 1 scoop eiwitpoeder naar keuze (van ongeveer 30 gram)
  • 2 eetlepels kokosmeel, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder

Optioneel: vanille-extract, 1/4 theelepel kaneel, biologische bosbessen, banaan, dun gesneden, zuivelvrije donkere chocoladechips

Instructies
  • Meng de banaan in een snelle blender om deze extra luchtig te maken.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de middelgrote mengkom en klop tot er geen klonten achterblijven. Voeg extra optionele ingrediënten toe naar keuze.
  • Verhit boter of avocado-olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter smelt, zet je het vuur laag en giet je beslag. Dek af en laat 3-4 minuten koken. Draai om en bak nog 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn aan elke kant.
  • Serveer warm met ahornsiroop, of extra toppings naar keuze!

3) Pindakaas en kikkererwt

Jongens rustig, we gaan natuurlijk niets voorschotelen wat niet lekker is. Laat je niet afschrikken door de ingrediënten, doen de ingrediënten ook met jou.

Ingrediënten
  • 1 blik kikkererwten (garbanzo bonen)
  • 1/2 kop pindakaas
  • 1 1/2 theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 1/2 kop ongezoete amandelmelk
  • 1 theelepel vanille
  • 1 eetlepel biologische ahornsiroop
Instructies
  • Plaats kikkererwten in een keukenmachine of krachtige blender en pulseer tot puree; opzij zetten.
  • Combineer pindakaas, bakpoeder en zout samen in een kom; voeg kikkererwten toe en meng met een elektrische mixer.
  • In een aparte kom eieren, melk, vanille en siroop combineren.
  • Vouw de natte ingrediënten droog en roer tot alles met elkaar is vermengd.
  • Vet een koekenpan in met kokosolie of anti-aanbak spray en giet beslag op een koekenpan. Als het beslag begint te borrelen, gebruik je een spatel en wip je voorzichtig de pannenkoek om. Zodra beide kanten gekookt zijn, haal van het vuur. Ga door met het proces totdat het beslag is verdwenen.
  • Optioneel: serveer met gesmolten chocolade en extra ahornsiroop

4) Kwark-banaan-havermout

Tot slot de vierde. Stel je maakt ze alleen in het weekend, kan je toch mooi elke maand vooruit. Eet smakelijk.

Ingrediënten
  • 1/2 kop ouderwetse haver, glutenvrij indien gewenst
  • 1/2 middelgrote banaan
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 1/2 kopje magere kwark
    Optionele toppings: verse bessen, chocoladeschilfers, pindakaas
Instructies
  • Doe alle ingrediënten in een blender en meng tot het volledig glad is in ongeveer 30 seconden.
  • Bestrijk een grote anti-aanbak koekepan of bakplaat met anti-aanbaklaag en verwarm op een matig laag vuur. Laat het beslag met 1/4 kop op de koekenpan vallen.
  • Voeg de gewenste toplaag toe, zoals chocola of bosbessen. Kook totdat de bubbels bovenaan verschijnen. Keer om en bak ze goudbruin aan de onderkant.