Heeft koffie een negatief effect op je waterbalans?

Heeft koffie een negatief effect op je waterbalans? | MannenRubriek.NL

Koffie is één van de meest gedronken dranken ter wereld. Vaak wordt het gedronken om moeheid tegen te gaan en alert te blijven. Het bekendste bestanddeel van koffie, cafeïne, zorgt namelijk voor een stimulerende werking. Maar draagt koffie ook bij aan jouw dagelijkse waterinname? Er wordt namelijk ook wel eens beweerd dat koffie leidt tot uitdroging en dat het daardoor juist een negatieve invloed zou hebben op je waterbalans. 

Koffie bevat geen calorieën

Koffie bevat net als thee geen calorieën, als je er geen suiker of melk aan toevoegt. Eén kop koffie bevat tussen de 60 en 100 milligram cafeïne per kop, afhankelijk van de soort koffie en de bereidingswijze [1]. Dat betekent dat een kop koffie twee keer zoveel cafeïne bevat dan een kop thee. Cafeïne zorgt voor een tijdelijke verbetering van je lichamelijke en mentale prestatievermogen. Je moeheid wordt verdreven en je bent alerter [2]. Als je teveel koffie drinkt kan cafeïne echter ook nadelig werken. Je kunt klachten krijgen als nervositeit, hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen en angstgevoelens [3]. Zorg daarom dat je niet meer 500 milligram (ongeveer 6 kopjes koffie) cafeïne binnenkrijgt per dag. Wil je toch koffie drinken, kies dan voor een cafeïnevrije variant. 

Cafeïne in pre-workout producten

Zoals je in de gewoonte over suppletie hebt geleerd is cafeïne een stof die vaak voorkomt in pre-workout producten. Cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat jij beter presteert tijdens je trainingen. In deze gewoonte heb je echter ook geleerd dat het belangrijk is dat je voldoende drinkt tijdens je training. Het is belangrijk te zorgen dat je een dorstgevoel voor bent, omdat de signalen tussen je hersenen en een dorstgevoel ontregeld zijn tijdens inspanning. Uit onderzoek blijkt echter niet dat koffie leidt tot uitdroging. Cafeïne kan er wel voor zorgen dat je vaker naar de toilet moet [4,5]. Dit houdt echter niet in dat je ook daadwerkelijk uitdroogt. Inspanning kan het effect dat je van cafeïne vaker naar de toilet moet juist afremt [6].

Naast cafeïne bevat koffie ook cafestol en kahweol. Dit zijn vetachtige stoffen die in koffiebonen zitten. Deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat je cholesterolgehalte verhoogt. Als koffie wordt gefilterd blijven deze stoffen achter in het filter, waardoor de stoffen niet in je lichaam komen. Drink je ongefilterde koffie dan is het wel belangrijk dat je wat voorzichtiger bent, zeker als je al een verhoogd cholesterolgehalte hebt, omdat de stoffen dan wel in je lichaam komen [7]. 

Conclusie

Cafeïne is het belangrijkste bestanddeel van koffie. Cafeïne zorgt voor een tijdelijke verbetering van lichamelijk en mentaal prestatievermogen. Als je teveel cafeïne tot je neemt kan het echter wel nadelige gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij er vaker van naar de toilet moet. Dit betekent echter niet dat cafeïne leidt tot uitdroging. Koffie kun je dus ook bij jouw dagelijkse waterinname meetellen. Zorg wel dat je zoveel mogelijk gefilterde koffie drinkt, omdat je dan niet teveel cafestol en kahweol in je lichaam krijgt. Dit kan namelijk van invloed zijn op je cholesterolgehalte. 

Bronnen

[1] De jong, M.F. Ons Voedsel.’s-Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P.409 
[2] Voedingscentrum. Alles over vitamines, mineralen en supplementen. P. 14 
[3] Voedingscentrum. Cafeïne. Beschikbaar via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx 
[4] Wemple RD, Lamb DR, McKeever KH. Caffeine vs caffeine-free sports drinks: Effects on urine production at rest and during prolonged exercise. Int J Sports Med 1997, 18: 40–46.
[5] Neuhäuser-Berthold, Beine S, Verwied SC, Lührmann PM. Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Ann Nutr Metab. 1997;41(1):29-36 
[6] Zhang Y, Coca A, Casa DJ, Antonio J, Green JM, Bishop PA. Caffeine and diuresis during rest and exercise: A meta-analysis. J Sci Med Sport. 2014 Aug 9. pii: S1440-2440(14)00143-1 
[7] De jong, M.F. Ons Voedsel.’s-Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008.P.400