Benodigdheden voor roken van een sigaar

Je hebt je weg naar deze blog gevonden, dus duidelijk heb je wel interesse om te beginnen met sigaren. Maar wat komt daar nu net allemaal bij kijken? Je sigaren kiezen in de winkel is lang niet de enige stap om over te gaan tot het roken van sigaren. In deze post sommen we 3 benodigdheden op voor het roken van een sigaar.

Humidor

Een sigaar heeft rust, tijd en de nodige vochtigheid nodig. Daarvoor bestaan humidors, de kasten waar sigaren bewaard worden in de winkel. Ze komen in allerlei soorten en maten. Van gigantische installaties die een gehele kamer inpalmen, tot kleine “tabletop humidors”.

De reden waarom je een humidor koopt is om je sigaren niet te laten uitdrogen. Koop je sigaren zonder eerst een humidor te hebben, dan zijn je sigaren na 2 dagen gegarandeerd waardeloos. Zonder een humidor drogen sigaren uit, waardoor ze essentiële oliën voor de smaak verliezen. Humidors komen in allerlei verschillende maten, kleuren en prijzen. Waar je net op moet letten beschrijf ik in een volgende post. Voor nu is het belangrijk goed te weten dat je eerst een humidor moet hebben voor je sigaren koopt. Anders kan je net zo goed geen sigaren kopen.

Cutter

Voor je een sigaar aansteekt moet je een stukje van het “hoofd” afknippen. Dit is het uiteinde van de sigaar die je in je mond steekt. Hiervoor gebruik je een ”cutter”. Dit is essentieel om lucht door de sigaar te sturen en de roken in je mond te nemen. Bij de goedkopere, machinegerolde sigaren is hier meestal al ruimte voor voorzien. Maar bij de handgerolde sigaren zal er altijd een hard stukje aan dit uiteinde bevinden dat je moet afknippen. De truck zit hem erin om net onder de “schouder” van de sigaar (daar waar de sigaar overgaat van bol naar een rechte lijn) te knippen.

Hier is het essentieel om voorzichtig te zijn. Het is beter dat je iets te weinig afknipt, want dan kan je altijd een 2e keer een stukje wegnemen. Knip je direct teveel af (dus voorbij de schouder), dan komt de wrapper van de sigaar los. Daardoor zal er voortdurend tabak in de mond zitten en gaat het blad rond de sigaar ook openvallen. Het is 1) niet smakelijk en 2) al zeker geen mooi zicht. Knip je te weinig af, dan loop je de kans dat er te weinig lucht door de sigaar vloeit, waardoor je maar weinig rook in de mond kan nemen. Dit is geen groot probleem, want je kan altijd een extra stuk afknippen.

Bij het afknippen zorg je best voor 1 vlotte beweging. Als je niet hard genoeg knipt, dan komt de cutter vast te zitten in de sigaar, waardoor je terug de wrapper kan beschadigen. Daardoor kan het zijn dat je een perfecte sigaar moet weggooien vanwege een foute beweging. Dit is een techniek met een leercurve. De eerste keren zal deze beweging zeker niet vlot zijn. Probeer het daardoor dus eerst uit op de goedkopere sigaren.

Maak zeker niet de fout van direct de goedkoopste variant te kopen. Deze snijden vaak heel slecht, waardoor je een sigaar van €15 mogelijks mag weggooien. Gebruik ook nooit iets anders dan een cutter specifiek gemaakt voor sigaren. Een mes of zelfs het stukje afbijten met de tanden kan de sigaar ernstig beschadigen.

Lucifers / butaan aansteker

Zo, je hebt je sigaar goed gesneden. Tijd om de bic aansteker boven te halen. Ik zie maar al te vaak dat mensen deze fout maken. De doorsnee aanstekers gebruiken gassen die de smaak van de sigaar ernstig kunnen beïnvloeden. Zeg nu zelf, een sigaar rook je voor de smaak. Dan wil je die toch niet negatief beïnvloeden?

Om ervoor te zorgen dat bij het aansteken de sigaar zijn smaken niet verliest, maak je best gebruik van een aansteker op butaangas. Dit soort gas is smaakloos, waardoor het geen impact heeft op het aroma van de sigaar. Hierbij komt nog eens kijken dat butaangas ook totaal niet duur is. Voor €3 koop je al een flesje van 300ml.

Let wel op, een sigaar aansteken kost tijd. Dit duurt veel langer dan gewoon een sigaret aansteken (technieken hoe je dit moet doen worden uitgeschreven in een volgende post). Als je buiten een sigaar wil roken kan het aansteken met een standaard aansteker op butaangas een ware hel zijn. Het minste beetje wind zorgt er namelijk voor dat de vlam uitgaat.

Kijk daarom naar aanstekers van het type “flame torch”. Deze zijn veel beter bestand tegen de wind, waardoor je ook buiten de tijd kan nemen om je sigaar aan te steken. Hieronder zie je de aansteker die ik zelf gebruik, namelijk de Cigar Traveller (die je perfect mag meenemen op reis).