Het belang van lichaamstaal

Het belang van lichaamstaal | MannenRubriek.NL.jpg

Volgens lichaamstaal expert India Ford, is 93% van al onze communicatie non-verbaal. Dat betekent dat slechts 7% van de eerste ontmoeting via verbale communicatie gaat en dat je dus een zak of een charmeur kan zijn zonder dat jullie ook maar een woord gewisseld hebben. Om voorbereid te zijn tijdens sollicitaties, eerste dates en bij het ontmoeten van bijvoorbeeld je schoonouders, geven wij een aantal feiten en tips over lichaamstaal.

Gezichtsfeiten

Knikken en lachen wanneer iemand praat, laat zien dat je geïnteresseerd bent in het diegene en het gesprek volgt. Algemene regel is, drie keer knikken om begrip en interesse te tonen.

Oogcontact

Niet geheel verassend, oogcontact is een belangrijk onderdeel op het gebied van lichaamstaal, zeker wanneer je iemand voor het eerst ontmoet. Oogcontact laat zien dat jullie interesse en aandacht hebben voor elkaar. Het is niet de bedoeling dat je continue de andere persoon aan blijft kijken, het is goed om af en toe rond te kijken wanneer er een pauze in het gesprek ontstaat. Vind je het moeilijk om continue oogcontact te hebben? Kijk dan diep in de ogen van de persoon tegenover je en bekijk wat voor kleur ogen deze persoon heeft. Op deze manier kijk je de andere persoon aan en leg je jouw focus ergens op, nu kom je zelfverzekerd over.

Hand schudden

Er wordt gezegd dat een sterke handdruk wordt gegeven door een persoon met een sterk karakter. Tegelijkertijd geeft een zwakke handdruk, de indruk dat je timide bent en verlegen. Wees niet overdreven door de hand van de ander fijn te knijpen, maar nog belangrijker: geef absoluut geen slappe hand.

Handen

Handen spelen een grote rol bij lichaamstaal zoals hierboven is beschreven bij het schudden van een hand. Voel je vrij om met je handen te gebaren wanneer je spreekt. Daarnaast is het goed om je handpalmen te laten zien tijdens een gesprek, zo geef je de indruk dat de andere persoon welkom is in jouw gezelschap.

Houding

Het is belangrijk dat je een een goede houding hebt. Zorg dat je schouders ontspannen zijn en dat je rug recht is. Krom staan of onderuitgezakt in een stoel zitten geeft een teken dat je ongeïnteresseerd bent. Wanneer je rechtop zit of staat straal je vertrouwen uit en het is nog beter voor je rug ook!

Spiegelen

Spiegelen is een techniek die ervoor zorgt dat je je bindt met de andere persoon. Probeer je dezelfde lichaamstaal aan te meten als de persoon tegenover je. Wanneer de persoon tegenover je een formele houding aanneemt of zijn handen gebruikt tijdens het praten. Hierdoor krijg je sneller een klik.