Hoe steek je een sigaar goed aan?

Hoe steek je een sigaar goed aan? | MannenRubriek.NL

Een sigaar perfect aansteken is als beginnend roker zeker geen eenvoudige opdracht, en er zijn er do’s en don’ts aan verbonden. Naargelang je ervaring met sigaren zal je steeds beter worden en ga je zelf merken welke manier je het liefst toepast. Onderstaand artikel helpt jou op weg om de sigaar op de juiste manier aan te steken.

Kiezen van de juiste sigaar

Voordat we kunnen toelichten hoe je een sigaar op de juiste manier dient aan te steken is het vanzelfsprekend belangrijk om een lekkere sigaar te hebben. Hulp nodig bij het kiezen van een goede sigaar? Lees het artikel ‘Sigaar kopen? Hier moet je op letten!‘ voor een duw in de juiste richting.

Kopen van een humidor?

Alvorens je een sigaar gaat roken dien je rekening te houden met hoe snel je jouw sigaar na aankoop verwacht te gaan roken. De reden waarom je eventueel een humidor koopt is namelijk om je sigaren niet te laten uitdrogen. Koop je sigaren zonder eerst een humidor te hebben, dan zijn je sigaren na 2 dagen gegarandeerd waardeloos. Zonder een humidor drogen sigaren uit, waardoor ze essentiële oliën voor de smaak verliezen. Humidors komen in allerlei verschillende maten, kleuren en prijzen. Waar je net op moet letten beschrijf ik in een volgende post. Voor nu is het belangrijk goed te weten dat je eerst een humidor moet hebben voor je sigaren koopt. Anders kan je net zo goed geen sigaren kopen.

Verkeerd aansteken verpest de smaak

Nu, waarom is het zo belangrijk om je sigaar correct aan te steken? Hier staat 1 reden centraal: de smaak. Je rookt een sigaar voor zijn smaak. Net zoals bij wijnen, zijn er sigaren die je graag zal roken, en sigaren die je minder liggen. En dat is perfect normaal.

Een andere factor die de smaak van een sigaar beïnvloedt is de manier waarop je de sigaar aansteekt. Beginnende rokers hebben wellicht de reflectie om een sigaar met een doorsnee aansteker (lees: Bic) aan te steken. Als je verder geen kennis van sigaren hebt, dan lijkt dit uiteraard de beste optie.

In essentie is dit het slechtste wat je kan doen om een sigaar aan te steken. In doorsnee aanstekers zitten heel wat smaakstoffen in de gassen. Als je hiermee een sigaar aansteekt, dan mengen deze smaakstoffen met de smaak van de sigaar. Daardoor krijg je een volledig andere smaak dan wat de sigaar jou normaal moet geven. Steek dus nooit een sigaar aan met een doorsnee aansteker. Maar hoe steek je dan wel een sigaar correct aan? Hiervoor zijn er drie opties:

  • Lucifers
  • Cederhout
  • Butaangas aansteker

Sigaar aansteken met lucifers

De meest stijlvolle en traditionele manier om je sigaar aan te steken is door middel van lucifers. Dit is wel één van de meest moeilijke manier om een sigaar aan te steken. Zorg dus dat je meerdere lucifers bij handen hebt. Voor beginners kunnen er zelfs 5 à 6 lucifers nodig zijn voor je de sigaar aankrijgt.

TIP: gebruik grote lucifers en geen kleintjes. Anders krijg je de vlam nooit groot genoeg.
TIP 2: gebruik desnoods 2 lucifers tegelijk om een nog grotere vlam te krijgen.

Eens je de lucifer aangestoken hebt, houd deze eerst wat schuin met de vlam naar beneden om zo de vlam groter te maken. Draai vervolgens de lucifer met de vlam naar boven om zo de sigaar aan te steken. Herhaal dit proces met je andere lucifers om zo de sigaar goed aan te steken.

Sigaar aansteken met butaangas aanstekers

In ons artikel over “zaken die je nodig hebt om sigaren te roken” vertelde we al over butaangas aanstekers. Dit is voor de meeste rokers de favoriete manier om de sigaar aan te steken (en het is tevens ook de meest eenvoudigste).

TIP: ga altijd op zoek naar een “Torch Flame Lighter”. Deze kan je ook gebruiken buitenshuis wanneer er meer wind is, want de vlam kan nooit uit. Door een Torch Flame te gebruiken versnel je ook het proces aanzienlijk.

De reden waarom je een sigaar met butaangas moet aansteken, is omdat butaangas smaakloos is. Daardoor verandert de sigaar niet van smaak bij het aansteken.

Sigaar aansteken met cederhout

Cederhout is het soort hout dat je terugvindt in humidors. Van dit soort hout worden er ook “lucifers” gemaakt. Het enige verschil is dat je deze eerst moet aansteken met een butaangas aansteker, en daarna het cederhout gebruiken om de sigaar aan te steken.

Nu je weet met wat je een sigaar kan aansteken is het belangrijk dat je deze manier ook goed toepast. Het is niet omdat je een sigaar aansteekt met een butaangas aansteker, dat je daardoor niets verkeerd kan doen. 1 van de meest gemaakte fouten bijvoorbeeld is een sigaar aansteken door de sigaar in de vlam te houden. Dat is absoluut not done. Hierdoor verbrandt de sigaar te snel en krijg je een bittere smaak. Dan kan je de sigaar evengoed met een Bic aansteken. Een sigaar roken vraagt tijd. Haast je daarom niet in het aansteken van de sigaar en neem je tijd.

Je eerste sigaar aansteken

Om een sigaar goed aan te steken hou je die allereerst schuin en ongeveer 2 cm verwijdert van de vlam (lees: dus niet in de vlam). Gebruik je vingers om je sigaar rustig rond te draaien, terwijl je ook met de vlam van je aansteker heen en weer gaat. Op een bepaald moment ga je zien dat de sigaar begint te branden (ook al hou je de vlam niet tegen de sigaar). Blijf dit aanhouden tot alle delen van de sigaar evenredig branden.

Blaas in de vlam van de sigaar. Zie je dat de gehele cirkel rood oplicht? Dan ben je klaar. Zo niet, dan moet je de sigaar nog wat langer aansteken.

Dit process noemt het “toasten”. Je brengt de sigaar niet in contact met de vlam, maar door de warmte gaat de sigaar toch beginnen branden. Omdat dit veel trager is, verbrand je de sigaar niet en vermijd je zo dus een bittere smaak.

Wanneer je denkt dat de sigaar goed aangestoken is, steek je de sigaar in je mond. Je houdt die terug 2 cm verwijdert van de vlam. Nu ga je 1 à 2 keer in-en uitademen door de sigaar, in de vlam. Als alles goed verlopen is ben je nu klaar om te genieten.