Je eerste humidor gekocht? Zo werkt het!

Je eerste humidor gekocht? Zo werkt het! | MannenRubriek.NL

In een eerder artikel over benodigdheden voor het roken van een sigaar kon je al lezen dat een humidor een essentieel onderdeel is voor elke sigaren liefhebber. Goed dus dat je besloten hebt om een humidor te kopen om je sigaren vers te houden. Maar … wat nu? Mag je nu direct je sigaren opslaan in de humidor? Het antwoord is nee! Koop dus nooit de sigaren en je eerste humidor op hetzelfde moment. Hieronder staat overzichtelijk opgesomd hoe een humidor precies werkt.

Bewerken van de humidor

Voor je de humidor in gebruik neemt moet je deze eerst nog bewerken (in het engels: to season a humidor). Hiervoor is het 100% noodzakelijk om gebruik te maken van gedestilleerd water. Alles wat je doet op vlak van luchtvochtigheid binnen de humidor zal altijd via gedestilleerd water moeten verlopen, onthoud dat dus goed. Gedestilleerd water is trouwens heel goedkoop en kan je in praktisch elke supermarkt wel kopen.

Stap 1: gebruik gedestilleerd water om een doekje voldoende nat te maken. Gebruik dan dit doekje om de gehele binnenkant van de humidor te bevochtigen. Het is zeker niet de bedoeling dat de humidor zwemt in het gedestilleerd water. Zorg er gewoon voor dat je zeker kleine laagjes water aan de wand kan zien. Doe nu de humidor dicht en laat hem voor een halfuurtje rusten.

Stap 2: na een halfuur herhaal je stap 1. Laat de humidor terug een halfuurtje rusten.

Stap 3: in de laatste stap om een humidor klaar voor gebruik te maken ga je een plastiek zakje nodig hebben. Leg dit zakje op de bodem van de humidor. Dompel nu een iets grotere doek (of spons) onder in gedestilleerd water en wring deze goed uit. Zorg dat ze nog goed vochtig zijn, maar dat er geen water meer uitloopt. Plaats de doek of de spons op de plastiek zak op de bodem van de humidor. Als je geen plastiek zak hebt kan je ook gebruik maken van een glas met gedestilleerd water. Doe nu de humidor dicht en laat hem voor 2 dagen rusten. Doe dus de humidor zeker niet open.

Humidor is klaar voor gebruik

Het bewerken van de humidor voor gebruik is een proces waar je geduld voor moet hebben. Ik raad je dus zeker aan om nog geen sigaren te kopen voor je een humidor hebt gekocht. Als je de sigaren langer dan 2 dagen buiten de humidor laat liggen, dan zijn ze gegarandeerd uitgedroogd. Bewaar ook zeker geen sigaren in de humidor tijdens dit proces. Anders worden ze te vochtig en krijg je gegarandeerd schimmel op je sigaren, dat wil je zeker en vast niet.