Schimmelinfectie op sigaar? Zo los je het op!

Schimmelinfectie op sigaar? Los het zo op! | MannenRubriek.NL

Het zal je maar overkomen. Je laat je sigaren enkele dagen rusten in de humidor. En plots na een week zie je witte vlekjes op je sigaren verschijnen. Dat is het moment dat je aan de alarmbel moet trekken. De kans is namelijk groot dat je met een schimmelinfectie op jouw sigaren zit. En zeg nu zelf, je wil toch niet dat dit zich verspreidt naar jouw andere kostbare sigaren? Voor we ingaan op de remedie tegen schimmel vertel ik je eerst de oorzaak van het probleem.

De oorzaak van een schimmelinfectie sigaren

Hier is maar één boosdoener: luchtvochtigheid. Wellicht heb je je hygrometer niet goed genoeg gekalibreerd? Ofwel ben je wat te losjes geweest bij het opvolgen van de luchtvochtigheid binnen de humidor. Een goede luchtvochtigheid binnen de humidor staat tussen de 60 en 65, met 67 à 68 als absoluut maximum. Alles daarboven verhoogt het risico op een schimmelinfectie drastisch.

Probeer eens zacht te knijpen in de sigaren. Merk je dat ze lichtjes meebuigen? Dan is alles OK. Daarnaast heb je de twee uitersten: ofwel kraakt de wrapper van de sigaar en zou deze precies wat kunnen breken. Dat bekent dat de sigaren te droog zijn. Ofwel voelt de sigaar net heel sponsachtig aan, je kan de sigaar dus makkelijk buigen. Dan zijn ze zeker en vast te vochtig en is het slechts een fractie van tijd voor je een schimmelinfectie hebt.

De oplossing van een schimmelinfectie op sigaren

Gelukkig betekent een schimmelinfectie op jouw sigaren niet het einde wanneer je snel genoeg reageert. Ga dus eerst na of je al dan niet nog iets kan doen tegen een schimmelinfectie. Onderstaande afbeelding toont wanneer alle hulp te laat is.

Start allereerst met een selectie. Gooi direct de slechte sigaren weg. Dit is ongetwijfeld met veel pijn in het hart, maar je mag niet riskeren dat je ook jouw andere sigaren besmet. Kijk daarnaast welke sigaren nog te redden zijn en groepeer deze samen. Zorg dat ze zeker niet in contact komen met je andere sigaren.

Bekijk nu deze sigaren in detail. Zie je enkel oppervlakkige schimmel (schimmel dat zich enkel op de wrapper bevindt)? Dan kuis je deze sigaren op met een zacht borsteltje (klop even aan bij jouw partner en vraag een ongebruikt schmink borsteltje). Kijk ook eens naar de voet van de sigaar. Zie je dat er zich ook schimmel binnen de sigaar bevindt? Dan zal je jouw sigaren cutter mogen bovenhalen. Schimmel die zich in de sigaar bevindt kan je namelijk niet zomaar afstoffen. Je gaat delen van de sigaar moeten verwijderen tot je geen schimmel meer tegenkomt. Soms betekent dit dus ook dat je terug een gehele sigaar mag weggooien.

Aanpakken van de luchtvochtigheid

De volgende stap is om de oorzaak van de schimmel aan te pakken: luchtvochtigheid. Zorg dus dat dit in jouw humidor terug op punt komt. Anders ben je terug aan huis. Laat even jouw humidor openstaan zodat er verse lucht aankan. Overdrijf hier zeker niet mee. Je wil natuurlijk niet dat de sigaren volledig uitdrogen. Het probleem kan ook altijd de humidor zelf zijn. Misschien is het tijd om een nieuwe te kopen?

Eens je het probleem van de humidor aangepakt hebt is het tijd om de besmette sigaren terug te redden. Dit doe je door ze tijdelijk minder luchtvochtigheid te geven dan jouw andere sigaren. Ik steek daarom mijn besmette sigaren het liefst in een plastiekzakje (heb je vast en zieker al eens gekregen in een sigaren speciaalzaak) en leg de sigaren zo in de humidor. Daarnaast kan je de sigaren ook altijd terug in de tubes steken.

Het voordeel hiervan is: jouw sigaren blijven in de humidor, ze krijgen minder vocht én jouw gezonde sigaren zijn afgeschermd.

De volgende en laatste stap is om dagelijks te checken of de sigaren droger worden. Ik doe dit persoonlijk op het gevoel. Voelen de sigaren nog te sponsachtig aan, dan blijven ze afgesloten. Worden ze droger, dan is het tijd om ze terug in de humidor te plaatsen. Volg ook goed op of er terug schimmel op de sigaren komt. Als je genoeg op tijd was, en je hebt alles zoals hierboven gevolgd, dan zou dit niet meer mogen terugkeren. Normaal zou je de sigaren na een aantal dagen terug in de humidor moeten kunnen plaatsen. Bij tubes zal dit wellicht na 2 dagen zijn. Als je de sigaren in een plastiek zakje gestoken hebt kan dat tot een week duren.

Weet wel: eens je een schimmelinfectie moet oplossen, dan is de kans groot dat de sigaar zijn originele smaak grotendeels verliest.

Sigaren in de vriezer

Geraak je niet af van het probleem? Sommige mensen raden aan om je sigaren even in de vriezer te steken. En dan zo geleidelijk aan jouw sigaren terug op normale temperatuur en vochtigheid te laten komen. Ikzelf heb het nog nooit geprobeerd, en raad het ook niet aan voor één grote reden. Je sigaar in de vriezer steken vernietigt alle essentiële oliën die nodig zijn voor de smaak en geur. Persoonlijk vind ik er dan ook niets meer aan om de sigaar nog te roken.

Pro tip: als je problemen met schimmel in je humidor hebt gehad, dan raad ik je sowieso aan om alle sigaren te verwijderen en deze even in een “tijdelijke” humidor te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld een tupperware doosje zijn met de humidifier in. Daardoor heb je tijd en ruimte om de humidor eens volledig uit te kuisen. Zo verklein je het risico dat de infectie op een later moment terugkeert.