Wanneer bereik je het hoogtepunt van je leven?

Wanneer bereik je het hoogtepunt van je leven? | MannenRubriek.NL

Een twintiger ziet er lekker fris uit, maar zal nooit de wijsheid hebben van een vijftigplusser. Zo kent elke leeftijd plus- en minpunten. Wanneer beleef je nou eigenlijk de tijd van je leven? Wanneer bereik je het absolute hoogtepunt? We hebben het geprobeerd samen te vatten door enkele simpele vragen te beantwoorden. Laat je vooral niet ontmoedigen door de uitkomsten.

Wanneer ben je het fitst?

Als veertiger ben je al iets roestiger dan toen je twintig was, maar als je hoogbejaard bent kom je niet eens meer onder hijgen en puffen je stoel uit. Wanneer begint de aftakeling van je lichaam precies? Onze spierkracht piekt ongeveer tussen de 18 en 25 jaar. In de tien of vijftien jaar die volgen, blijf je ongeveer even sterk. Pas na je veertigste beginnen je spieren wat te verslappen. Je conditie en flexibiliteit hobbelen vanaf je twintigste al langzaam maar zeker achteruit.

Ook bij topsporters is het lichamelijk verval zichtbaar. De meesten van hen, waaronder sprinters en duurlopers, bereiken het hoogtepunt van hun carriere rond hun 26ste jaar. Zwemmers zijn er iets vroeger bij: zij pieken rond hun 21ste. Dit vond de Université de Paris Descartes (Frankrijk) in 2012, door de prestaties van 1150 topatleten te bestuderen. Ook keken de wetenschappers naar de leeftijden waarop mensen een wereldrecord in een sport verbreken. Die ligt eveneens bij een gemiddelde van 26 jaar.

Maar deze cijfers zeggen niet alles, bewijst de 54-jarige Amerikaan Mark Jordan. Hij vestigde in 2013 een wereldrecord. Hij trok zit 4321 keer op aan de rekstok in 24 uur. En de Japanner Hidekichi Miyazaki liep de 100 meter sprint in 42 seconde, op een respectabele leeftijd van 105 jaar.

Oordeel: De twintigers zijn absoluut het fitst.

Wanneer heb je de meeste kennis en wijsheid?

Vanaf de puberteit begin je al een beetje wijze dingen te roepen en rond je twintigste denk je dat je het leven al helemaal hebt uitgevogeld. Toch duurt het nog even voor je wijsheid een hoogtepunt bereikt: die piekt pas tussen de zestig en de negentig, stelde een studie van de University of Michigan (VS) uit 2010 vast. Hoe dit is getest? Proefpersonen van 25 tot en met negentig jaar oud kregen een ingewikkeld sociaal conflict voorgelegd rond thema’s als immigratie en etnische spanningen. Hierna moesten ze beredeneren hoe het conflict verder zou verlopen. Hun voorspelling(en) werden beoordeeld op wijsheid. 

Wie bijvoorbeeld antwoordde dat immigranten ”de taal moeten leren en ander maar gewoon thuis moeten blijven of moeten oprotten uit het land”, kregen een lage score. Een proefpersoon die erkende weinig af te weten van de cultuur en nationale trots van de betreffende immigranten, en daarom moeilijk kon bepalen hoe de inburgering zou verlopen? Zijn antwoord leverde meer punten op. De gemiddelde score was voor de oudste proefpersonen, namelijk de zestig- tot negentigjarigen, het hoogst.

Een ouder brein blinkt nog ergens in uit: kennis en woordenschat. Dit bleek dan weer uit een grootschalige studie van de Harvard University (VS), uit 2015. Daarnaast lijken senioren beter te begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt, bleek uit dezelfde studie. De vijftigers scoorden het best op tests met inzicht vragen over complexe maatschappelijke onderwerpen, zoals ”Wat is het nut van ons reclasseringssysteem?” Toch heeft een jonger brein ook heus zijn voordelen. Je korte termijn geheugen piekt tussen de 25 en de 35 jaar, en ongeveer rond je twintigste is je brein op zijn scherpst: op die leeftijd kun je nieuwe informatie het snelst verwerken.

Oordeel: Twintigers zijn scherp, maar vijftigplussers zijn pas echt goed wijs!

Wanneer ben je het creatiefst?

Je wilt in je leven tenminste nog één keer een bestseller schrijven, een meesterwerk schilderen of anders een briljant muziekstuk componeren. Wanneer moet je dat doen? Werken bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur werden gemiddeld op 45-jarige leeftijd geschreven. Kunstenaars maken hun waardevolste werk gemiddeld op hun 39ste. Dit blijkt uit de studies van econoom Philip Hans Franses van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij bestuurde de prestaties van 221 bekende schrijvers, componisten en kunstschilders. Franses denkt dat de piek rond de middelbare leeftijd deels door de ontwikkeling van je hersenen is te verklaren.

Het kan echter ook te maken hebben met ervaring en invloeden uit de omgeving. ”Je hebt intussen een opleiding afgerond, je bent lid geworden van een kunstvereniging of misschien ben je tegen die tijd net de juiste mensen tegengekomen”, legt hij uit. Hij keek niet alleen naar de gemiddelde piekleeftijd (want niet iedereen uit zijn dataset haalde de veertig), maar ook naar ieders piekleeftijd ten opzichte van de levensduur. Artiesten zoals Amy Winehouse en Kurt Cobain zaten voor hun twintigste al op een hogtepunt in hun carriere, om niet lang daarna te steren. De meeste creatievelingen pieken als zo’n zestig proces van hun leven er op zit, aldus Frances.

Oordeel: Creativiteit tekent de veertigers

Wanneer ben je het aantrekkelijkst?

Helaas, de wetenschap weet niet op welke leeftijd je echt woest aantrekkelijk bent. Wel is de Amerikaanse wiskundige Christian Rudder, medeoprichter van de datingsite OkCupid, ermee bezig geweest. In zijn boek ”Wie we zijn als we denken dat niemand kijkt” analyseert hij de (erg) persoonlijke data uit het ledenbestand van zijn site. Zo zag hij dat de aantrekkelijkste leeftijd van een potentiële partner erg afhangt van het geslacht.

In Rudders cijfers kan de aantrekkingskracht van mannen op elke leeftijd pieken. Maar bij vrouwen zit hun beste tijd er alweer zo’n beetje op zodra ze de volwassen leeftijd bereiken. Rudder vroeg bezoekers van zijn site om profielen te beoordelen op aantrekkelijkheid. Vrouwen vallen vooral op mannen van hun eigen leeftijd, bleek uit de cijfers: 22-jarige vrouwen vinden mannen van 24 het knapst, 37-jarige vrouwen vallen meer op mannen van 38, enzovoort. Mannen, zowel jong als heel oud, hebben vooral oog voor vrouwen tussen de twintig en de 23 jaar. Mannen van twintig vinden vrouwen in deze leeftijdscategorie het aantrekkelijkst, maar dat geldt ook voor veertigjarige, en zelfs nog voor vijftigjarige mannen.

Gelukkig kijken we bij het zoeken van een partner niet alleen naar aantrekkelijkheid. Als gevraagd wordt hoe oud een potentiële partner mag zijn zoeken mannen het dichter bij hun eigen leeftijd. Een man van 38 heeft voorkeur voor een vrouw tussen 25 en veertig jaar. Een man die tegen de vijftig loopt wil een vrouw met een minimumleeftijd van 35, maar heeft ook nog wel interesse voor vrouwen rond de vijftig jaar. Het Amerikaanse tijdschrift Allure was ook benieuwd naar de piekleeftijd van schoonheid bij vrouwen. In 2013 schakelde het vrouwenblad een marktonderzoeksbureau in voor een enquête onder 2000 Amerikanen. Volgens het mannelijke deel van de respondenten zijn vrouwen het mooist op hun 29e.

Oordeel: bij vrouwen winnen twintigers, bij mannen lijkt leeftijd geen rol te spelen.

Wanneer ben je het populairst?

Als je zo tegen de dertig loopt, dan wordt opeens duidelijk hoe vergankelijk populariteit is. Het aantal vrienden dat komt opdagen op je verjaardagsfeest is in een handjevol jaren gehalveerd. Daarbij is het schamele aantal felicitaties op je Facebook tijdlijn bijna genant te noemen. Zodra je de 25 bent gepasseerd, blijft je vriendenaantal je leven lang krimpen. Dit vonden onderzoekers van de Aalto University School of Science (Finland), door het belverkeer van 3,2 miljoen Europeanen te analyseren. De mensen met wie je regelmatig telefoneert, zijn ook ongeveer de mensen die je in het dagelijks leven vaak ziet. Dat toonde eerder onderzoek al eens aan. Aan het eind van je tienerjaren gaat het aantal personen met wie je contact hebt stijgen, om te pieken rond je 25ste levensjaar. Gemiddeld bellen we dan maandelijks met zo ongeveer 25 mensen. Daarna loopt het terug. Rond je veertigste ben je terug bij vijftien ”telefooncontacten” en wanneer je de zeventig bent gepasseerd, blijven er nog maar een stuk of tien over.

Waarom vooral jongeren zo populair zijn? Op die leeftijd ben je druk bezig om je sociale netwerk uit de breiden. Daarbij sluit je met Jan en allemaal nieuwe vriendschappen, zo verklaart sociaal psycholoog Jan Kornelis Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen. ”Jongeren zijn nog een beetje zoekende, en dan is het nog een beetje aftasten met wie je wel en niet graag omgaat.” Maar naarmate je ouder en ouder wordt, ga je je beperken tot een kleiner groepje hechte vrienden. Dat kan een reden zijn waarom het vriendenaantal na je 25ste weer daalt.

Oordeel: twintigers zijn met afstand het populairst

Conclusie: Wat is de beste leeftijd?

Veertigers mogen dan wel creatief zijn en vijftigplussers wijs: twintigers winnen op de meeste vlakken. Zij zijn het populairst, het aantrekkelijkst en het fitst. Jammer voor de bijna elf miljoen dertigplussers in Nederland; zij hebben hun beste tijd dus inmiddels wel gehad.

  1. Twintigers
  2. Veertiger
  3. Vijftigplusser
  4. Tiener
  5. Dertiger