Zo win je altijd de discussie!

Zo win je altijd de discussie! | MannenRubriek.NL
Zo win je altijd de discussie! | MannenRubriek.NL

Van een goede discussie zijn we in Nederland over het algemeen niet vies – in tegenstelling tot andere landen, bijvoorbeeld Engeland of Amerika, vinden wij het vaak juist interessant om over politieke issues te debatteren. Zelfs in de kroeg of op verjaardagen. Het beste gevoel krijg je wanneer je een discussie wint – jij krijgt gelijk. Goed voor je ego. Over dat ego gesproken… we helpen het graag nog groter te maken. Ons geheim: met bluffen kom je ’n eind. Dat doe je als volgt.

Volg deze tips en verlies geen discussie meer!

1) Appelleer aan angst en medelijden. Puur emotionele reacties zijn krachtige tools in het spel der overtuiging.

2) Creëer een vals dilemma. Als mensen denken dat ze maar twee keuzemogelijkheden hebben, dan vergroot je de kans dat ze die van jou zullen kiezen – vooral als je die andere afschildert als ondeugdelijk.

3) Trek een rookgordijn op. Doe altijd alsof je argumentatie inhoudelijk is, ook al is dat niet zo.

4) Val de persoon aan. Als je iemand niet in diskrediet kan brengen met feiten, dan doe je dat met veronderstellingen en insinuaties.

5) Ontwijk sierlijk alle onwelkome vragen. Je kunt ook de vraagstelling veranderen om zo de redenatie van je tegenstander te verstoren.

6) Zeg dat de argumentatie van je tegenstander onduidelijk, inconsistent en onbeduidend is en het bewijs ondeugdelijk, ongeldig en niet relevant voor de ‘echte’ probleem.

7) Definieer begrippen op de manier waarop het jou uitkomt, ook als is dit anders dan deskundigen of het woordenboek zouden doen.

8) Gooi er eens een cijfer in. 82,7 procent van de mensen zal je sneller geloven als je statistieken gebruikt.

9) Negeren bij voorkeur het harde bewijs dat jouw redenering ondermijnt.

10) Wees vaag, maar laat het voorkomen alsof je juist nauwkeurig bent. Als het lukt je tegenstander te laten verzanden in eindeloze raaklijnen, dan lijkt het juist alsof hij/zij degene te zijn die vaag is.

11) Demoniseer de oppositie en verklaar jezelf heilig. In een definitieve samenvatting gebruik je alle bovengenoemde middelen om een duidelijke schifting te maken tussen goed en kwaad.