Haartransplantatie? Dit moet je weten!

Haartransplantatie? Dit moet je weten! | MannenRubriek.NL


Net zoals een goede gezondheid en onze jeugd, nemen de meesten van ons onze prachtige lokken haar voor lief – Althans, tot ze er niet meer zijn. In de regel geldt dat vanaf het twintigste jaar zo’n 20% van alle mannen tekenen van kaalheid beginnen te vertonen. Nu staat een kale kop (inclusief vikingbaard) sommige mannen geweldig. De meeste mannen moeten er toch nog niet aan denken dat om hun volle bos haar in te moeten ruilen voor een glimmende bowlingbal. 

Toch is dat niet het einde van de wereld: voor veel mannen kan een haartransplantatie helpen om iets terug te brengen dat lijkt op een volle – of op zijn minst een vollere – haardos. Maar hoe werkt dat precies en wat kost een haartransplantatie nou eigenlijk? Wij gingen op onderzoek uit.

Wat is dan precies zo’n ‘haartransplantatie’?

Oke, het klinkt misschien héél eng, maar dat is het echt niet. Bij haartransplantatie worden haarzakjes verwijderd van het ene deel van het lichaam en verplaatst naar een kaal of kalend deel van het lichaam. Klinkt simpel, toch? De techniek wordt voornamelijk gebruikt bij kalende mannen, maar kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om wimpers, wenkbrauwen, baardhaar, borsthaar en schaamhaar te herstellen. Want kom op, de gladde metroman is toch helemaal uit?!

Maar goed, dan zijn we er nog niet. Volgens Dr. Eberson zijn er verschillende manieren van haartransplantaties, namelijk FUT, FUE en iFUE. Een van de belangrijkste zaken om te overwegen is de wijze waarop het haar wordt getransplanteerd.

FUT Haartransplantatie

Bij folliculaire eenheidstransplantatie (FUT) wordt een lange, dunne strook weefsel verwijderd uit het donorgebied aan de achterkant en zijkanten van de hoofdhuid en worden de afzonderlijke folliculaire eenheden verwijderd uit die strip via stereomicroscopische dissectie. De wondranden worden vervolgens gesloten en laten een enkel, in het algemeen fijn litteken achter. Dit is dus nogal een ingrijpende operatie, en hoewel er een potentieel is voor zeer goede resultaten, zal de operatie te allen tijde een zichtbaar litteken achterlaten. Ook is heel heelproces langer dan bij alternatieve methoden. Omdat de methode vrij achterhaald is, wordt deze door Eberson Hair Clinic bijvoorbeeld niet uitgevoerd.

FUE Haartransplantatie

Dan de tweede optie: FUE (folliculaire eenhedenextractie, of soms aangeduid als folliculaire eenheids transplantatie). Dit is een type haartransplantatie-operatie waarbij individuele haarzakjes worden geëxtraheerd uit een donordeel van het lichaam, meestal de zijkanten en achterkant van het hoofd. Tijdens het proces worden individuele follikels – meestal tussen 1 en 4 haren – verwijderd onder lokale anesthesie. De extractieprocedure maakt gebruik van een micro-chirurgisch extractie-instrument om de follikels te verwijderen. De chirurg prikt vervolgens het hoofdhuidgebied dat de transplantaten moet ontvangen om de haarzakjes in te brengen. Het grote voordeel van een FUE haartransplantatie is dat er geen duidelijk zichtbaar litteken overblijft.

iFUE Haartransplantatie

Zoals je kunt zien doet deze nogal denken aan de methode die hierboven is beschreven. iFUE staat voor intermittent Follicular Unit Extraction, een techniek die is gebaseerd op de FUE haartransplantatie methode, maar op veel gebieden is geoptimaliseerd. Bij de iFUE techniek herstellen wondjes in het donorgebied sneller dan bij een standaard FUE haartransplantatie. Ook kunnen er meerdere haartransplantaties worden uitgevoerd met één donorgebied, zonder dat hier uitdunning zichtbaar zal zijn. Tevens is de overlevingskans van de haarwortel hoger dan bij alternatieve methoden. Het enige nadeel aan de techniek? Het feit dat de behandeling arbeidsintensiever, en dus ook duurder is.

Hoe duur is een haartransplantatie?

De kosten van een haartransplantatie zijn zeer variabel op een aantal verschillende factoren, en variëren doorgaans van € 4000 tot € 10.000. Deze kosten komen (helaas) vaak allemaal uit eigen zak: de meeste verzekeringsmaatschappijen beschouwen haartransplantatie als een cosmetische ingreep. Een flinke som geld, maar voor veel mannen is het een prachtige volle bos met haar waard.