Zelf je baard trimmen als een barber

Zelf je baard trimmen als een barber | MannenRubriek.NL

Zelf je baard trimmen? Dan moet je naar de barber, toch? Niet altijd. Als je maar weet wat je doet, kun jij het ook gewoon in je eigen badkamer. Hier lees je hoe je jouw baard in bedwang houdt. Vroeger was het heel makkelijk om een baard te kweken. Je hield gewoon op met scheren. Of je baard tot je kin, nek of borst kwam boeide helemaal niemand en jou al helemaal niet.

Andere tijden

Helaas leven we nu in andere tijden. Mannen moeten banen hebben, minder ziektesen hun baarden moeten netjes zijn bijgehouden. Een wilde baard laat misschien jouw ongekende mannelijkheid zien, maar als je een beetje succes wilt hebben op het gebied van daten, carrière maken en sociale interactie, is een ongeremde laag bont op je kin niet ideaal. Je gezichtsvacht moet dus in bedwang gehouden worden. Dit is hoe je dat doet.

Was je baard en gebruik conditioner

Het eerste wat je moet doen is je baard wassen en er een conditioner in doen. Door de conditioner wordt-ie zachter en dat maakt stap twee makkelijker.

Kam je baard

Als je baard droog is, neem je een borsteltje en je kamt daarmee tegen de haren in waardoor ze recht overeind gaan staan. Het wordt hierdoor niet alleen makkelijker om te trimmen, maar ook zie je het verschil in lengte beter.

Trim je baard

Gebruik je tondeuse om je baard tot de perfecte lengte te trimmen. Het is het beste om met een wat langer opzetstukje te beginnen, en dan steeds een iets kleinere te nemen. Daarmee voorkom je dat je de haren te kort trimt.

Je kunt alles in dezelfde lengte trimmen, maar als je iets meer vorm wilt creëren kun je bij de kin een wat langer opzetstukje gebruiken dan bij de wangen. Bij je snor kun je proberen het nog een klein beetje korter te trimmen, maar je neus zit al snel voor dus écht heel kort zal het niet worden.

Knip je baard (en neusharen)

Aangezien je snor lastig te trimmen is met de tondeuse, is er een betere optie (ervan uitgaande dat je een beetje een vaste hand hebt). Als je al je snorharen naar beneden kamt, kun je al het haar dat over je lip valt wegknippen. Dat ziet er al netter uit, toch?

Baard Trimmen | Gentlemens-Magazine.NL

Fixen van de neklijn

Het belangrijkste deel van het proces is daar: het trimmen van de neklijn. Dit kan de look maken of verpesten. Als je te ver naar je kaaklijn doorscheert lijkt het net alsof je een dubbele onderkin hebt en als hij te ver op je nek doorloopt lijk je alsnog op een holbewoner.

Het veiligst is om net tot boven je Adamsappel te scheren. Nu is je baard best lang, maar heb je ook nog een nek over. Doe het als volgt: neem twee vingers en plaats ze boven je Adamsappel. Trek een denkbeeldige baan door tot achter je ook als een soort U-vorm. Scheer alles onder deze baan weg. Ja, alles. De nekbaard moet weg.

Het is belangrijk dat je niks wegscheert boven deze lijn: er moet nog haar op je kaakbeen zitten en op de onderkant van je kin. Als je een wat natuurlijkere overgang wilt, dan kun je ervoor kiezen alles onder deze baan kort te trimmen.Z org er dan wel voor dat het opzetstukje van je tondeuse minstens de helft zo lang is als de rest van je baard. Je kunt dan steeds een korter opzetstukje kiezen, naarmate je verder van je kaaklijn afscheert. Als je het faden lastig vindt, kun je een keer aan de barber vragen of hij je kan laten zien hoe dat moet. Als je het een keer hebt gezien, dan is de kans groot dat je het daarna gewoon zelf kan.

Kam je baard in model

Net als het haar op je hoofd, moet je baard ook gekamd worden. Breng eerste een goede baardolie aan om het haar zacht te maken. Kam daarna je baard om de olie te verdelen en hem te stijlen zoals jij wilt. Dit zorgt er ook voor dat het ziet als je bepaalde stukjes vergeten bent. Die stukjes kun je dan nog even snel wegknippen met je schaar.